Høreapparatkoncernen WS Audiology fik en turbulent start på livet efter fusionen mellem Widex og Sivantos.
Efter det første, seje træk i sammenlægningen af to så store selskaber, spillede selskabet i starten af sidste år – ved årsregnskabet for 2018/19 – ud med store vækst- og indtjeningsforventninger for 2019/20.
Men så ramte coronakrisen som en knytnæve i ansigtet og slog fra nærmest den ene dag til anden høreapparatmarkedet helt i stykker.
Det ramte særligt WSA’s tredje kvartal 2019/20, der dækkede over april, maj og juni sidste år, og selv om genrejsningen satte hurtigere ind, end de fleste havde ventet, endte selskabet alligevel med massive røde tal på bundlinjen for hele året efter en negativ organisk vækst på 11 pct.
Kigger man helt ned i maskinrummet, er WS Audiology dog stadig godt kørende, og integrationen af selskabet og de deraf følgende synergieffekter er fortsat foran den plan, der var grundlaget for at gennemføre fusionen, forklarer Søren Westh Lonning, der er finansdirektør hos selskabet.
Og ifølge topchef Eric Bernard er WSA samlet set kommet styrket ud af krisen, men det er også ganske tydeligt, at både han og de øvrige medarbejdere glæder sig til mere normaliserede tilstande.
– Kriser enten ødelægger selskaber eller gør dem stærkere, og jeg synes, at det sidste gør sig gældende for os. Vi er stadig i færd med at bygge en fælles kultur fra to store og stærke kulturer, siger Eric Bernard til Ritzau Finans.
SYNERGIER HJALP I VANSKELIGT REGNSKABSÅR
Og netop sammenlægningen, en hurtigere end ventet genoprejsning og skarpt fokus på innovation betød, at WS Audiology kom ud af 2019/20 med fortsat optimisme trods de røde bundlinjetal, der i høj grad også skyldtes værdijusteringer og nedskrivninger.
Der er nemlig fortsat en betydelig økonomisk gulerod at hente gennem sammenlægningen, og de realiserede synergieffekter kører fortsat hurtigere, end det oprindeligt var forventet.
– Når man sammenlægger to så store selskaber, tager det noget tid. Vi er kommet rigtig langt, men der er stadig nogle initiativer, som skal gennemføres. Vi er faktisk foran planen, som var grundlaget for fusionen, selv om vi fik et bump på vejen med udbruddet af covid-19, siger Søren Westh Lonning, der er finansdirektør hos WS Audiology, til Ritzau Finans.
PRODUKTLANCERINGER HJÆLPER GENREJSNING PÅ VEJ
Selv om der fortsat er effekter af coronakrisen at spore på en række høreapparatmarkeder verden over, er udviklingen igen vendt og gået i “grønt”, som Eric Bernard udtrykker det.
Genrejsningen satte for alvor i gang i andet halvår sidste år, og for WS Audiology isoleret set har et hårdt fokus på forskning og udvikling, der har medført lanceringer af helt nye produktplatforme hos de to hovedbrands, Signia og Widex, i løbet af det overståede regnskabsår, været med til at understøtte udviklingen.
At det har været muligt at udrulle dyre produkter skyldes vedvarende investeringer i udviklingsafdelingen inden for begge brands.
– Selv på det værste stadie af covid-19 valgte vi ikke at skrue ned for forskning og udvikling. Det betyder, at vi har kunnet lancere en masse innovation, og der er mere på vej, siger Eric Bernard.
Det er også en god del af forklaringen på, at topchefen tør være optimistisk omkring regnskabsåret 2020/21, hvor WS Audiology sigter efter tocifret organisk vækst og en driftsmargin (EBITDA) på over 20 pct.
Men 2019/20 var også grelt for selskabet. Alene i tredje kvartal – april til og med juni sidste år – tabte WS Audiology anslået 200-250 mio. euro i omsætning grundet coronakrisen, og samtidig blev driften slået helt i stykker.
For hele regnskabsåret endte selskabet med en omsætning på 1738 mio. euro og et justeret driftsresultat (EBITDA) på 331 mio. euro.
Efter store værdijusteringer og af- og nedskrivninger blev resultatet på bundlinjen dog et underskud på hele 243 mio. euro – svarende til godt 1,8 mia. kr. – efter et tab på 285 mio. euro i 2018/19, der var en sammenlægning af 17 måneder hos Widex og syv måneder hos Sivantos.
I 2018/19 var en stor del af forklaringen på tabet massive omkostninger i forbindelse med sammenlægningen af de to selskaber.
/ritzau/FINANS