Mandagens tal for aktiviteten i den amerikanske industri viste, at der trods en lille afmatning fortsat var solidt gang i sektoren. Men tallene viser også, at der kan være prisstigninger på vej, og det kan være et muligt benspænd på længere sigt.
Sådan lyder vurderingen fra Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank oven på januar-tallene for ISM-indekset i fremstillingsindustrien.
Indekset viste i et fald til 58,7 fra 60,5 i måneden før, og det var en smule lavere end det indeks 60,0, som økonomerne ifølge konsensusestimater fra Bloomberg havde ventet.
Samtidig steg prisindekset til 82,1 fra 77,6. Her var konsensus en aflæsning på indeks 76,0.
– Selvom ISM-indekset aftager lidt i januar, så er det stadig langt over 50 og signalerer dermed solid fremgang i industrien. Det understreger, at industrien fortsat er en trækhest i verdens største økonomi, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.
Industrien har ifølge Sydbanks cheføkonom den fordel, at sektoren ikke er underlagt de samme restriktioner som serviceindustrien.
Særligt ved dagens tal hæfter Søren V. Kristensen sig ved, at prisindekset stiger til det højeste niveau i næsten ti år, og det vidner om, at der snart kan komme et inflationspres i USA.
– På sigt kan det blive en udfordring for den amerikanske forbundsbank (Fed), som kan blive tvunget til at dæmpe økonomien med en strammere pengepolitik. Det venter vi også vil materialisere sig i slutningen af 2021 eller begyndelsen af 2022, hvor vi venter at se en nedtrapning af opkøbene af obligationer for nye penge, vurderer han.
En opbremsning i støtteopkøbene kan trække de lange amerikanske renter i vejret, og det kan også smitte af i Danmark, lyder det fra Søren V. Kristensen.
/ritzau/FINANS