Antallet af førstegangsledige amerikanere overraskede positivt i den forgange uge, da der i stedet for de ventede 830.000 viste sig at være 779.000.
Søren V. Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank, kalder alligevel tallet for voldsomt, men han er optimistisk over for, hvilket billede der tegner sig af den amerikanske økonomi i sin helhed.
– Grundlæggende er der grobund for optimisme på vegne af amerikansk økonomi. De nyeste smittetal viser, at smitten er på vej ned og samtidig ligger USA ganske godt til i det globale vaccinekapløb, skriver han i en kommentar.
Derudover påpeger cheføkonomen, at den amerikanske økonomi kan se frem til, at amerikanerne kommer til at sende sine voksende opsparinger ud i samfundet igen.
– Der er dækket op til en stærk økonomisk genopretning af amerikansk økonomi senere på året.
Anderledes ser Jeppe Juul Borre, der er cheføkonomi i Arbejdernes Landsbank, på tallene.
– Beskæftigelsestoget, som buldrede frem under store dele af genopretningen sidste år, er bremset gevaldigt op, mens ledigheden har svært ved at tabe sig yderligere, skriver han i en kommentar.
– Der skal ske noget, før vi igen ser toget køre og ledigheden sigte nedad.
Trods de bedre end ventede tal påpeger han, at ledighedsmeldingerne fra USA lød på godt 200.000 før coronakrisen.
Begge økonomer nævner dog den hjælpepakke, som Biden-administrationen kæmper for at få sendt ud i samfundet.
For Søren V. Kristensen er hjælpepakken med til at underbygge hans optimisme i forhold til de nye ledighedstal.
– Udsigterne bliver ikke ringere af, at den nye præsident Joe Biden barsler med en ny check til amerikanerne på 1400 dollar per person. Det kan de mange arbejdsløse amerikanere trøste sig med. For erfaringerne fra 2020 viser, at selv om det kan gå hurtigt med fyresedlerne, så kan arbejdspladserne også hurtigt komme tilbage, konkluderer han.
Den vogn er Jeppe Juul Borre med på.
– Hjælpepakken skal sætte kul på beskæftigelsen igen, tilføjer han.
/ritzau/FINANS