Det er i høj grad det asiatiske marked – og i særdeleshed Kina – der har trukket læsset for Carlsberg i andet halvår af 2020, der har budt på en volumen og omsætning, der har skuffet i forhold til markedets forventninger, mens indtjeningen landede bedre end ventet.
I andet halvår år endte koncernomsætningen på 29.711 mio. kr. mod 32.912 mio. kr. i andet halvår 2019. Her var forventningen 30.257 mio. kr. i omsætning.
– Det skyldes primært en svagere udvikling i Vesteuropa, som har været relativt hårdt ramt af nedlukninger på grund af corona. Kigger vi på de øvrige markeder, klarer Asien sig faktisk relativt godt på volumen og omsætning. Det ser ud til, at man kommet tilbage normalen derude, siger Per Fogh, aktieanalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.
Han hæfter sig navnlig ved, at omsætningen er steget med mere end volumenerne.
– Jeg havde ikke ventet, at de havde postive pris/mix-effekter i Asien – altså at de har formået at sælge dyrere øl og dermed løftet omsætningen mere end volumen. Carlsberg har haft held til at løfte salget af deres specialøl, mens også deres alkoholfrie øl har klaret sig relativt stærkt, lyder det fra Per Fogh.
Det er navnlig Kina, der driver salget i Asien, mens de andre asiatiske lande fortsat er udfordret af corona.
INDTJENING KAN SENDE AKTIEN OP
Målt på indtjeningen kommer Carlsberg dog bedre end ventet gennem andet halvår, og her er det igen Asien – sammen med Østeuropa – der har trukket op.
For halvåret blev det til et EBIT på 5084 mio. kr. mod 5294 mio. kr. og en forventning om 4873 mio. kr.
– Det er primært drevet af Asien og Østeuropa, hvor Østeuropa virkelig har formået at øge indtjeningen, og det vidner om en stærk udvikling på trods af en stigende konkurrence. Det er virkelig stærkt. Det samme gør sig gældende for Asien, siger Per Fogh.
Derfor mener Sydbank-analytikeren også, at aktien skal en lille smule op fra start, da fremgangen i indtjeningen vidner om, at Carlsberg er i stand til at navigere gennem usikre tider.
KONSERVATIVE FORVENTNINGER
I forhold til det kommende år, melder bryggeriet, at det venter en organisk vækst i indtjeningen på 3-10 pct.
Det brede spænd skyldes ifølge Per Fogh den store usikkerhed, der er forbundet med corona. Alligevel havde han gerne set det lidt højere.
– Det er helt fair, den er så bred, men det er lidt til den forsigtige side i min verden. Jeg havde forventet, at den lå omkring 10 pct., siger han.
/ritzau/FINANS