Cookie Settings DSV Panalpina/CEO: Ingen har oplevet noget lignende – NY – Squid Videos

DSV Panalpina/CEO: Ingen har oplevet noget lignende – NY

– Det har været fuldstændigt vildt.

Sådan lyder det fra Jens Bjørn Andersen, topchef i logistikkæmpen DSV Panalpina, når han skal beskrive året 2020.

– Jeg har prøvet at tale med nogle af de mennesker, der har været i virksomheden og i branchen i længst tid, og jeg har ikke mødt nogen, der har sagt, at de har oplevet noget, der bare tilnærmelsesvis har lignet noget af det, vi har været igennem i 2020, siger Jens Bjørn Andersen til Ritzau Finans i forbindelse med selskabets regnskab for fjerde kvartal 2020.

Året startede ud på toppen, fortæller han, og DSV skulle ud og vise effekten af deres opkøb af konkurrenten Panalpina i 2019.

– Og så hørte vi for første gang om coronasituationen ude i Kina. Vi blev hårdt ramt i Asien, men vi håbede og troede ligesom alle andre, at det var noget, der var isoleret derude, som man har set det før, siger Jens Bjørn Andersen og fortsætter:

– Vi var relativt rystede i marts og april og vidste slet ikke, hvad vi så ind i. Det var lavpunktet.

Men langsomt begyndte det at lysne, og i løbet af sommeren viste det sig, at DSV Panalpinas forretningsmodel kunne stå distancen, fortæller Jens Bjørn Andersen.

Året endte med et driftsoverskud (EBIT) før særlige poster på 9520 mio. kr. – 47 pct. højere end 2019.

– At vi så er endt med et resultat, der var bedre end det resultat, vi havde håbet på før corona ramte os, det er meget specielt, siger DSV-direktøren.

KETCHUP-EFFEKT IKKE KUN GODT

Driftsresultatet i alle DSV’s tre divisioner – Air & Sea, Road og Solutions – viste pæn fremgang i 2020 sammenlignet med året forinden. Navnlig i DSV’s fragtdivision til vands og i luften – Air & Sea – oplevede en markant fremgang på 61 pct. i forhold til 2019.

Mens integrationen af Panalpina og stor fokus på omkostninger bidrog pænt, bød 2020 også på massive stigninger i fragtraterne, der kompenserede for de faldende fragtvolumener.

Men den ketchup-effekt, der opstod på mismatchet mellem udbud og efterspørgsel, var ikke kun positiv for DSV.

– Det har også forårsaget nogle uhensigtsmæssigheder i de værdikæder, som vores kunder og underleverandører har. Det har været svært at få plads på containerskibene hjem fra fjernøsten. Det kræver rigtig meget af os med at hjælpe vores kunder med at få deres varer hjem og afbøde de store stigninger i fragtraterne, siger Jens Bjørn Andersen.

I fjerde kvartal har de stigende fragtrater faktisk betydet, at DSV Panalpina har oplevet en lille tilbagegang i indtjeningen per container.

– Vi har umiddelbart ikke kunne tage imod de prisstigninger, vi har fået fra rederierne og lægge over på vores kunderne, så der er noget forsinkelse på det. Det har ikke været nogen guldrandet forretning for DSV, at raterne har været så volatile, som de har været, siger Jens Bjørn Andersen.

Han venter, at man stadig vil se at raterne i forhold til luftfragt forblive høje, da der endnu ikke er udsigt til, at passagerflyvninger kommer op på samme niveau som før coronapandemien.

I forhold til søfragt er det mere usikkert, vurderer DSV-direktøren, der ser en mulig afmatning i andet halvår.

– Men havde du spurgt de mest kompetente analytikere, hvad der ville ske med fragtraterne i 2020, så havde alle taget fejl. Så det er virkelig vanskeligt at forudse, siger Jens Bjørn Andersen.

/ritzau/FINANS

Close Bitnami banner
Bitnami