Rockwool leverede årsregnskab onsdag eftermiddag, og her lød prognosen på en salgsvækst i lokale valutaer på 3-5 pct.
Det ser isoleringskoncernens koncernchef Jens Birgersson som en meget realistisk prognose.
– Vi ved dog ikke, hvor hurtigt vaccinen vil blive udrullet, og vi ved ikke, hvornår verden kommer ud af covid-19-buret. Alle investeringerne i renoveringer og CO2-reduktion er i gang i Italien og andre markeder, men hvor hurtig og bredt det bliver. Det har vi ikke nogen akkurat vurdering af, siger koncernchefen.
Sidste år i første kvartal havde vi ikke covid-19, og i år har vi en hård vinter, men koncernchefen er på trods af dette dog ganske optimistisk med hensyn til hvordan året starter.
Andet kvartal ventes ifølge koncernchefen ikke at blive så dårligt som sidste år.
Rockwools marginprognosen skuffede i forhold til konsensusforventningerne, og det forklares af Jens Birgersson blandt andet med fabriksopstarter.
Rockwool venter i 2021, at levere en EBIT-margin på omkring 11 pct., hvor analytikerne ventede 12,6 pct.
Isoleringskoncernen er i gang med at starte en fabrik i Tyskland, og det bliver ved til næste år. Opførelsen af fabrikken i USA har været udskudt som følge af covid-19, og den ventes ifølge koncernchefen idriftsat i midten af året.
– Det ventes at koste os omkring 0,5 pct.point på indtjeningsevnen. 1 pct.point af EBIT-marginen er ikke-kontante afskrivninger, som følge af fabriksopstarterne, der ikke påvirker den normale pengestrøm, siger Jens Birgersson, der vurderer, at analytikerne måske ikke har set dette.
UDSIGT TIL STIGENDE INPUTOMKOSTNINGER I 2021
Rockwool venter at inputomkostningerne vil være højere i 2021, idet blandt andet energiomkostningerne er stigende.
– Vi ser stigninger, da verden starter op igen. Vi har en politik om ikke at afdække os meget. Når verden stopper og inputomkostningerne falder så falder toplinjen også, og nu stiger toplinjen, og vi ser også større efterspørgsel efter stål og andre materialer, som vi bruger, siger Jens Birgersson, og fortsætter:
– Men vi balancerer det, som vi normalt gør. Det gør vi blandt andet med omkostningsreduktioner og små prisforhøjelser og ved at være generelt effektive. Så det er ikke nogen dramatisk påvirkning på vores bundlinjen.
Isoleringskoncernen bruger meget energi, da det kræver meget varme at smelte sten.
– Vi ser en stigning i energiomkostningerne, men ikke en markant. Den er håndterbar, siger Jens Birgersson.
HAR KLARET SIG GODT I 2020 I FORHOLD TIL ANDRE SEKTORER
Rockwool startede første kvartal med en vækst på 1 pct., og i andet kvartal dykkede væksten til minus 16 pct.
– Vi panikkede ikke, vi tilpassede produktionen, og vi fortsatte med at levere, siger Jens Birgersson om udviklingen i det svære andet kvartal.
I tredje kvartal var væksten negativ med 2 pct., og i fjerde kvartal blev det til en vækst på 2 pct.
– Vi var igennem alt dette, samtidig med at vi betaler normalt udbytte og aktietilbagekøbsprogrammet fortsætter, siger koncernchefen.
Rockwool fik en negativ toplinjevækst på 3 til 4 pct. i løbet af året, men i forhold til mange andre sektorer har isoleringskoncernen ifølge koncernchefen klaret sig godt.
Systems-divisionen var også en succes i løbet af året med god efterspørgsel efter divisionens produkter, og det har ifølge koncernchefen givet en vækst på 50 pct. på bundlinjen.
Rockwool fastholdt EBIT-marginen omkring de 13 pct. til trods for den vigende toplinje.
– Det er et bevis på, at vi kan være omstillingsparate og trække kapaciteten ned uden at øge omkostningerne, siger Jens Birgersson.
GRENFELL-BRANDEN HAR SKABT UNDERLIGGENDE POSITIV TREND
Efter den katastrofale Grenfell-højhusbrande i 2017 er man i Storbritannien i gang med at udskifte usikre facadesystemer, og det har ifølge koncernchefen skabt en underliggende positiv trend for ikke-brændbare isoleringsprodukter.
– Vi fortsætter med at vokse der, da vi ser et skifte i højhuse, hospitaler og skoler, hvor folk går over til ikke-brændbare materialer, siger koncernchefen.
I Storbritannien er man i gang med at udarbejde planer om, at boligentreprenørerne skal betale for at udskifte usikre facadebeklædninger.
– Uden lovgivning er folk allerede i gang med at gå over til ikke-brændbare materialer. Der er flere hundrede højhuse med beklædning, der ikke burde være der. Med yderligere politiske tiltag så vil det forlænge væksten, siger Jens Birgersson, og fortætter:
– De arbejder allerede i fuld fart i byggesektoren i Storbritannien for at skifte over til ikke-brændbare materialer. Så vi vil bare se væksten fortsætte i længere tid indtil de er færdige med at have skiftet det hele.
Det er dog en kompleks sag med hensyn til hvem der skal betale regningen, pointerer koncernchefen, der fremhæver, at Rockwool venter underliggende vækst, og den ventes at fortsætte i nogen tid.
Rockwools konkurrenter Kingspan og Saint-Gobain har leveret nogle af de usikre facadebeklædningsprodukter, og den øgede fokus på ikke-brændbare løsninger har ifølge Jens Birgersson helt sikkert skabt større efterspørgsel efter den danske koncerns produkter.
– Vi har været store fortalere for ikke-brændbare materialer på denne form for bygninger i 15 til 20 år. Det er ikke noget nyt, og nu sker det så i Storbritannien, siger koncernchefen.
Katastrofen har ifølge koncernchefen medført et stort løft i efterspørgslen efter ikke-brændbare materialer, hvor hele markedet har set tocifrede vækstrater i tre år.
/ritzau/FINANS