Med onsdagens meddelelse om, at Mærsk vil sætte det første karbonneutrale containerskib i drift i 2023 fulgte også en oplysning om, at alle nybyggede skibe fremover vil blive leveret med teknologi til karbonneutralt brændstof på plads.
Alle skibe vil få en dobbeltmotor – en til helt karbonneutralt brændstof og en til det nuværende IMO 2020-brændstof med meget lavere svovlindhold end tidligere.
Og netop den del er samtidig en form for forsikring for Mærsk, der endnu ikke helt har løst udfordringen med at finde det rette brændstof til den karbonneutrale del af flåden.
– Når vi laver de her dobbeltmotorer, er det også en finansiel forsikring. Vi kan jo ikke risikere at have skibe, vi ikke kan sejle med. Vi kan ikke alene eksponere os mod noget, der kan risikere ikke at fungere, siger Morten Bo Christiansen, der er strategichef hos Mærsk og frontmand for den arbejdsgruppe, der skal stå for dekarboniseringen af selskabets containerflåde, til Ritzau Finans.
Han understreger, at det ud fra et investeringsperspektiv ikke er overvældende for Mærsk at skulle udvikle skibene på den måde.
– Så som investor eller analytiker skal man ikke sidde og frygte, at det kommer til at påvirke vores anlægsinvesteringer voldsomt, siger Morten Bo Christiansen.
Han glæder sig omvendt over, at skiftet i nybyggeriet vil gøre hans nye projekt skalerbart.
Og de to motorer i de nye skibe vil også gøre det muligt at håndtere eventuelle flaskehalse ved overgangen til karbonneutralt brændstof i større skala.
– Vi kan ikke undgå flaskehalse i overgangen til det nye brændstof. Men vi kan håndtere det på den her måde, siger Morten Bo Christiansen.
/ritzau/FINANS