Når Mærsk efter planen vil sætte sit første karbonneutrale containerskib i søen, sker det for at sætte skub i en større og skalerbar løsningsmodel for fremtidens brændstofforbrug.
Der er stadig et godt stykke vej til, at skibet – som bliver et mindre containerskib med en kapacitet på 2000 tyvefodscontainere (teu) – kan blive en realitet, for hverken motoren eller brændstoffet er på markedet endnu.
Men projektet skal være en pilot, der kan gøre det muligt for Mærsk at sætte yderligere skub i ambitionen om at blive helt karbonneutralt i 2050.
– Der er forskellige ting, der skal løses. Først og fremmest skal vi have bygget et skib med en teknologi, der rent faktisk kan sejle på det her. Vi skal også fundet den bedste vej til at lave vedvarende CO2-neutralt brændstof, siger Morten Bo Christiansen, der i 2021 er blevet sat i spidsen for jagten på karbonneutral shipping hos Mærsk, til Ritzau Finans.
– Vi kigger på flere muligheder, men har ikke besluttet noget eller skrevet under endnu. Det er en stor udfordring. Det er der ingen tvivl om, fortsætter han.
I tillæg til titlen som strategidirektør er Morten Bo Christiansen blevet sat til at lede et hold på omtrent 50 mennesker, der skal finde vejen til Mærsks grønnere fremtid.
Det er endnu ikke helt besluttet, hvor det første skib skal sejle, men der vil blive tale om et regionalt netværk, hvor skibet skal fungere som proof of concept for den videre ekspansion på området.
– Den beslutning bliver truffet, når vi har fundet ud af, hvor vi får brændstoffet fra, siger Morten Bo Christiansen.
TEKNOLOGIEN ER KOMMET LANGT DE SENESTE TO ÅR
Ambitionen om at nå at få et karbonneutralt containerskib ud at sejle i 2023 vil blive syv år før den oprindelige plan.
Spørgsmål: Selv før det her blev et stort politisk og mediemæssigt emne har det jo ikke været nogen hemmelighed, at for meget udledning af svovl ikke er godt for klima og miljø. Hvorfor er I ikke startet på det her noget tidligere?
– Det er et virkelig godt spørgsmål. Vi har brugt de seneste år på at forstå den her teknologi, og der er virkelig sket meget på den teknologiske front. For to år siden kunne man eksempelvis slet ikke forestille sig at have fået den her type brændstof, siger Morten Bo Christiansen.
Han peger desuden på, at en lang række af Mærsks kunder i tiltagende grad er begyndt at stille krav om bedre løsninger for klimaet.
Og også den del er en naturlig drivkraft for et børsnoteret selskab som Mærsk.
– Vi skal også have et produkt, som nogen vil købe af os. Mange af vores kunder siger nu, at de forventer, at vi kommer med en løsning her, siger Morten Bo Christiansen.
/ritzau/FINANS