Voldsom spekulation i enkelte amerikanske aktier kan være en medvirkende årsag til den høje søgang på den danske børs onsdag.
Det vurderer aktiechef i Formuepleje Otto Friedrichsen, der bruger den amerikanske computerspilkæde Gamestop som eksempel på, hvad der kan være gået galt og som dominobrikker have ramt den danske børs.
– På overfladen har amerikanske aktier bevæget sig rimeligt fladt gennem de seneste dage. Men under overfladen, har der været en række selskaber, der har været udsat for en voldsom grad af spekulation og er steget markant.
– Samtidig er der nogle hedgefonde, der er fanget på det forkerte ben i de her aktier. De bliver kørt over, og de skal skaffe likviditet, og det kan være forklaring på, at de sælger nogle af de aktier, de ligger langt i, for simpelthen at skaffe likviditet, siger aktiechef i Formuepleje Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.
Herhjemme falder eksempelvis Ørsted 7,8 pct., Vestas med 6,9 pct. og Mærsk B med 7 pct.
VILDT KURSRIDT
Om det lige nøjagtig er hedgefonde ramt af problemer, der sælger aktierne og tager gevinster hjem, er ikke til at sige, men det kan ifølge Otte Friedrichsen være afledte effekter af en række mystiske kursudsving på Wall Street.
Især et selskab, Gamestop, har i den seneste tid skabt undren, da aktien er tordnet i vejret, uden at det har kunnet forklares med, at det går virksomheden godt, eller at den tjener mange penge.
Tværtimod består Gamestop af en masse fysiske butikker med computerspil, og kæden er økonomisk trængt og blandt andet ramt af, at flere og flere køber over nettet. Selskabets resultater er derfor langt fra prangende, og Gamestop ventes blandt andet at være underskudsgivende i de kommende år.
Alligevel er aktien syvdoblet i værdi på mindre end et par uger, og det har angiveligt skabt problemer for hedgefonde, der har shortet aktien, det vil sige spekuleret i kursfald i aktien. Specifikt har det været fremme på rygtebasis, at det amerikanske hedgefond Melvin Capital er hårdt ramt.
PRIVATE ROBINHOOD-INVESTORER
Det finurlige denne gang er, at det tilsyneladende er private investorer, der har udløst tabene til den professionelle investor.
– Det, vi har set på de sociale medier, er stor grad af koordinering fra private investorer om at købe nogle navne som eksempelvis Gamestop, især på derivatmarkedet, siger Otto Friedrichsen.
Han mener, at private investorer i stort tal har ladet sig overbevise om at købe blandt andet calloptioner på Gamestop, der giver ret til, men ikke pligt til at købe en aktie til en bestemt pris på et bestemt tidspunkt.
Optionerne har været billige, da de blev købt. Gamestop kostede eksempelvis omkring 12,50 dollar på børsen i midten december, så det har ikke været dyrt at købe en option, der gav mulighed for at købe aktien til eksempelvis 40 dollar et par måneder senere.
Optionen er jo kun noget værd, hvis prisen på Gamestop stiger til over 40 dollar, inden optionen udløber, og de store banker har derfor været villige til at sælge optionerne, da de naturligvis løbende afdækker deres egen risiko.
I takt med at private investorer har koordineret opkøb af Gamestop-aktien og call-optionerne på de sociale medier, er de store banker, der har solgt call-optionen, dog blevet tvunget til at købe aktien, så de også var med på opturen og ikke stod med håret i postkassen, hvis call-optionen endte i pengene.
Dermed er aktiekursen på kort tid blevet presset op i senest 148 dollar tirsdag.
For hedgefonde, der har spekuleret i kursfald, er det til gengæld en katastrofe. De har nemlig lånt Gamestop-aktier af en aktionær og har solgt dem i markedet i forventning om, at aktien ville falde i værdi. Men nu skal de ud og købe til en langt højere pris for at kunne levere de lånte aktier tilbage.
– En ting er Gamestop. Det er ligesom overskriften for det her. Men der er rigtigt mange aktier i samme kategori, der oplever det her i øjeblikket. Og hedgefondene, der systemisk shorter den her type aktier, de er i ret stor modvind og må dække sig ind, hvis ikke de skal blive tvunget til at lukke deres positioner.
– Og har hedgefondene eksempelvis haft Pandora-aktier i depotet, så har de noget, de kan sælge, så de skaffer likviditet. Det kan være det, der sker, vurderer Otto Friedrichsen.
GAMBLERE I MARKEDET
Han peger på, at de private investorers voldsomme gambling kan hænge sammen med, at de har fundet nye græsgange under coronakrisen.
– Man kan simpelthen se, at rigtig mange af de her Robinhood-investorer, som man kalder dem, fordi de ikke længere kan spille på fodboldkampe eller alt muligt andet på grund af corona, er ankommet til aktiemarkedet med en meget spekulativ vinkel. De er aktive på Robinhood eller tilsvarende handelsplatforme, og de køber optioner snarere end fysiske aktier, siger Otto Friedrichsen.
Derved kan de tjene langt mere, hvis det går godt, men taber også hele beløbet, hvis det slår fejl.
Men de kan på grund af den lave pris på optioner, der er langt fra at være i pengene, også geare deres investeringer ret kraftigt.
Og får de held med deres forehavende ved at ensrette adfærden over de sociale medier, kan de simpelthen tvinge de store banker og hedgefonde til at sætte skub i en kurslavine, der kanonerer aktier i vejret.
– Dem, der fører an i det her battle, kender udmærket godt de mekanikker, de sætter i gang ved at købe og sælge call-optioner på aktien. Det, der er iøjnefaldende her, er graden af koordinering blandt de private investorer og spekulanter. Vi har ikke tidligere set spekulative private investorer koordinere deres indsats på enkeltnavne i dette omfang. Og har man som hedgefond udset sig et økonomisk svagt selskab og shortet det, kan den her koordinering meget hurtigt give voldsomme problemer, siger Otto Friedrichsen.
Også onsdag ser de private spekulanter ud til at vinde stort. Gamestop stiger 97 dollar, eller 66 pct. i formarkedet, til 245 dollar. Aktien er dermed tolvdoblet i værdi siden den 12. januar.
– Og da der er flere af den type aktier, giver det bølgeskvulp på børserne. Det betyder, at de fonde, der ligger i problemer, bliver tvunget til at sælge noget af de aktier, de ejer og som har gjort det godt i en længere periode, for at finansiere sig.
/ritzau/FINANS