Der var i den forgangne uge 861.000 amerikanere, der stillede sig i ledighedskøen. Det var både mere end de 773.000 som analytikerne ifølge Bloomberg havde ventet, og samtidig var der tale om en stigning fra ugen forinden, hvor tallet endte på 848.000 nytilmeldte ledige efter at være opjusteret fra først oplyst – 793.000.
– Vi bliver desværre ved med at se ufattelig store ledighedstal i USA. Under coronakrisen er der samlet set uddelt næsten 79 mio. fyresedler i USA. Ingen uger har budt på færre nytilmeldte ledige end under de værste uger af finanskrisen, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.
Hos Sydbank kommer ugens opgørelse en smule bag på cheføkonom Søren V. Kristensen, der kalder det amerikanske arbejdsmarked for “meget hårdt ramt”.
– Det er lidt overraskende, at tallet stiger. Vi fik i går, onsdag, en buldrende stærk rapport for detailsalget og havde sat næsen op efter et fald i antallet af nye ledige amerikanere. I stedet fik vi det stik modsatte, skriver Søren V. Kristensen.
Han peger dog på enkelte lyspunkter i dagens tal. Antallet af fortsat ledige var i sidste uge på 4.494.000 personer mod 4.558.000 ved sidste opgørelse.
– Det tyder på, at der i øjeblikket bliver ansat flere end der bliver fyret. Det vidner om, at nye finanspolitiske lempelser og lidt færre restriktioner hjælper det amerikanske arbejdsmarked frem, lyder det fra Sydbanks cheføkonom.
Han venter, at der i februar vil ske en mere solid fremgang i beskæftigelsen end i januar, omend der næppe sker en voldsom fremgang, før der bliver skruet ned for restriktionerne.
Det samme lyder fra Allan Sørensen.
– Genåbninger og finanspolitiske lempelser vil løfte beskæftigelsen i løbet af foråret. Det vil styrke danske virksomheders afsætning på det amerikanske marked, vurderer Allan Sørensen.
/ritzau/FINANS