Europæisk økonomi løber i to spor. Et spor, hvor servicesektoren er under pres fra nedlukninger og restriktioner. Og et spor, hvor industrisektoren flyver afsted.
Sådan lyder vurderingen fra chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm efter fredagens offentliggørelse af PMI-tal for eurozonen.
– Mens det samlede PMI-tal for eurozonen stiger en smule fra 47,8 til 48,1, så er de underliggende bevægelser i service og industri modsatrettede, skriver han i en kommentar.
Et indeks over 50 indikerer fremgang, mens en aflæsning under 50 indikerer tilbagegang.
I øjeblikket befinder industrien sig over 50, mens servicesektoren ligger under 50.
– Industrien mærker så betydelig efterspørgsel, at visse industrier har svært ved at følge med. Flaskehalse viser sig både i leverancer af råvarer og i varetransporten, skriver Frederik Engholm.
Cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen tegner samme billede af europæisk økonomi. En økonomi, der er delt i to stykker.
– Den europæiske industri brager frem, mens servicesektoren er helt efterladt på perronen, skriver han.
Søren V. Kristensen fremhæver, at industrivirksomhederne overgår de allerede høje forventninger i markedet. Det skyldes grundlæggende, at restriktionerne ikke omfatter industriproduktionen i øjeblikket.
Han venter, at eurozonen vil genstarte genopretningen i løbet af andet kvartal i år, men understreger, at der er lang vej igen.
– Man kan undre sig over, at man ikke i Europa har taget fat på større diskussioner omkring nye hjælpepakker, som skal sparke økonomierne ud af krise, skriver han.
Han fremhæver, at genopretningsfonden er på plads, men at europæisk økonomi ville have godt af endnu mere hjælp.
– Det er en slående forskel sammenlignet med USA, hvor diskussionen snarere går på, om man gør for meget med finanspolitikken, skriver Søren V. Kristensen.
/ritzau/FINANS